Ήδη στη Βόρεια Αµερική, μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον λόγω των αλωνιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την αγορά του σκληρού σίτου να ξεκινά να ζεσταίνεται.


Οι πρώτες κοπές δείχνουν αποδόσεις έως και 50% λιγότερες από πέρυσι, κάτι που φέρνει πιο κοντά την επιβεβαίωση στις εκτιμήσεις που µμιλούν για µια σοδειά κοντά στους 4 εκατ. τόνους.


Αυτή η ανατροπή ως προς τη διαθεσιμότητα σκληρού σίτου έρχεται να ταράξει τις ευρωπαϊκές αγορές, με την Ινδία να βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τη Ρωσία για εισαγωγή σιταριού με έκπτωση.


Πάντως μετά την αύξηση των τιμών του σιταριού οι Έλληνες αγρότες ήδη πάγωσαν τις διαδικασίες που ρυθμίζουν τις πληρωμές και παρέχουν την αναγκαία ρευστότητα, με τους εμπόρους να μην μπορούν να δώσουν εγγυημένες τιμές, μιας και η αγορά βρίσκεται σε αναταραχή.

Νέα άνοδος των τιμών του σιταριού – Αύξηση έως και 1,3%

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 1,3% μετά από πτώση 6% κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.


Το σιτάρι σημείωσε άνοδο από το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου μετά την επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικό λιμάνι στον ποταμό Δούναβη, μια περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη βασική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθώς η Ρωσία στόχευε τις υποδομές σιτηρών και οι αποθήκες και τα σιλό υπέστησαν ζημιές μετά την επίθεση το βράδυ της Τετάρτης

Η Ινδία εξετάζει τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία


Η Ινδία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για εισαγωγή σιταριού με έκπτωση σε σχέση με τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές, σε μια σπάνια κίνηση για την ενίσχυση των προμηθειών και τον περιορισμό του πληθωρισμού τροφίμων ενόψει των πολιτειακών και εθνικών εκλογών του επόμενου έτους, σύμφωνα με τέσσερις πηγές.


Οι εισαγωγές θα επιτρέψουν στο Νέο Δελχί να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στην αγορά για να μειώσει τις τιμές του σιταριού που πυροδότησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 15 μηνών τον Ιούλιο.


“Η κυβέρνηση διερευνά την πιθανότητα εισαγωγών μέσω ιδιωτικού εμπορίου και συμφωνιών μεταξύ κυβέρνησης. Η απόφαση θα ληφθεί προσεκτικά”, δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές, όταν ρωτήθηκε για τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία.


Η Ινδία δεν έχει εισάγει σιτάρι μέσω διπλωματικών συμφωνιών εδώ και χρόνια.

Η τελευταία φορά που η Ινδία εισήγαγε σημαντική ποσότητα σιταριού ήταν το 2017, όταν ιδιώτες έμποροι απέστειλαν 5,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.


Το σχέδιο της κυβέρνησης να εισάγει ρωσικό σιτάρι είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται από την πλευρά της προσφοράς για τη μείωση των τιμών βασικών εμπορευμάτων όπως τα καύσιμα, τα δημητριακά και τα όσπρια, καθώς και η επέκταση των αγροτικών προγραμμάτων για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στους φτωχούς. ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Χαμηλά Αποθέματα Σιτάρι


Αν και η Ινδία χρειάζεται μόνο 3 έως 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού για να καλυφθεί το έλλειμμα, το Νέο Δελχί μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής 8 έως 9 εκατομμυρίων τόνων σίτου από τη Ρωσία για να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές.
Από τον πόλεμο στην Ουκρανία πέρυσι, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής αγαθών της Ινδίας, κυρίως λόγω των μειωμένων αγορών πετρελαίου από το Νέο Δελχί.


Να σημειώσουμε πως η Ινδία μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει έκπτωση 25 έως 40 δολαρίων ανά τόνο από τη Ρωσία, διασφαλίζοντας ότι το κόστος εκφόρτωσης του σιταριού θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερο από τις τοπικές τιμές.


Πάντως οι τιμές χονδρικής του σιταριού στην Ινδία αυξήθηκαν περίπου 10% σε διάστημα δύο μηνών σε υψηλό επτά μηνών τον Αύγουστο λόγω περιορισμένων προμηθειών.


Να σημειώσουμε πως τα αποθέματα σιταριού στις κρατικές αποθήκες ήταν 28,3 εκατομμύρια τόνους την 1η Αυγούστου, 20% κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, ενώ πέρυσι, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού λόγω χαμηλότερης παραγωγής με την φετινή σοδειά να αναμένεται επίσης να είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης.

Κινηματογραφική καταδίωξη στο Πήλιο – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ολλανδία και η Δανία θα παραδώσουν στο Κίεβο μαχητικά F-16