Οι θέσεις και οι προτεραιότητες του ΚΚΕ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με κριτήρια τις ανάγκες του λαού, παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησαν θεματικές παρεμβάσεις για βασικές προτεραιότητες όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία με ταυτόχρονη αξιοποίηση – ανάδειξη των ρεμάτων της πόλης, η σχολική στέγη συνολικά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του δήμου, με δημιουργία νέων γηπέδων, για την κάλυψη όλων των αναγκών άθλησης των δημοτών και των δεκάδων αθλητικών σωματείων.
Ο Β. Τομπουλίδης ανέδειξε ότι η μέχρι τώρα πορεία της Διοίκησης του Δήμου επιβεβαιώνει ότι η πολιτική που εφαρμόζει ούτε μπορεί, ούτε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τις βασικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Αντίθετα, αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα και ανάχωμα, αξιοποιώντας το χιλιοπαιγμένο έργο των επιχειρήσεων – χορηγών και της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων.
Και σημείωσε πως «είναι πρόκληση την ώρα που καλούν ξανά το λαό της πόλης να πληρώσει το λογαριασμό, με αύξηση των δημοτικών τελών 35%, να παρουσιάζουν ως λύση στα προβλήματα την όποια ελεημοσύνη επιχειρηματιών, που έχουν σκάσει από τα κέρδη πάνω στις πλάτες μας».
Κόντρα σε αυτό το δρόμο, είπε, μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση μπορεί να κάνει το ΚΚΕ με τους εκλεγμένους και τις δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με προτάσεις, διεκδικήσεις και αγώνες επιθετικούς, στη λογική να κερδίσουμε για τις ζωές μας και για τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια, να μην πάμε κι άλλα βήματα πίσω.
Αναφέρθηκε στις προτεραιότητές που ήδη από το πρώτο δίμηνο αναδείχτηκαν με πολλές παρεμβάσεις, ξεχωρίζοντας τις κινητοποιήσεις των γονέων, καθηγητών και μαθητών για να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις έξι σχολείων του κέντρου της πόλης από την κυβέρνηση που πίεσαν και τη Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα να παρθεί ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ κατά των συγχωνεύσεων.
Την κινητοποίηση – παρέμβαση των εργαζομένων των ΚΔΑΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας σε σχετικό θέμα που εισήγαγε και ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση», για να μην κλείσουν τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ και ΚΔΑΠ Τριανδρίας και για την ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα, την παρέμβαση σωματείων και μαζικών φορέων της πόλης στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, τις κινητοποιήσεις κατοίκων σε διάφορες γειτονιές της πόλης για να μην χαθεί κανένα οικόπεδο χαρακτηρισμένο για σχολική στέγη, πράσινο, αθλητικό ή πολιτιστικό χώρο, όπως στο οικόπεδο «πρώην Μάρμαρα Μόσχου».
Ενίσχυση του προσωπικού και μέτρα προς όφελος του λαού
Ανέδειξε ακόμα ότι βασικό ζήτημα και στο Δήμο Θεσσαλονίκης είναι η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Κατήγγειλε ότι και η νέα διοίκηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την γραμμή της μετακύλισης των βαρών στους δημότες.
Και τόνισε ότι στον αντίποδα αυτής της πολιτικής η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί: Χρηματοδότηση από το κράτος, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος.
Ενίσχυση του οργανισμού καθαριότητας, με προσωπικό και απαραίτητη υποδομή, MAΠ. Κατάργηση και γενναία μείωση των δημοτικών τελών, κατάργηση χαρατσιών, όπως αυτού της ελεγχόμενης στάθμευσης για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, απόδοση των παρακρατηθέντων στον δήμο, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά.
Έκανε κριτική στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης που αφορούν παρεμβάσεις και έργα, κυρίως αναπλάσεις διακηρυγμένες χρόνια, που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν.
«Προτεραιοποίηση που είναι απόλυτα σύμφωνη με την πολιτική της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών που όλοι μαζί επιδιώκουν την ανάδειξή του κέντρου της πόλης και όχι μόνο, σε τουριστικό και επιχειρηματικό, εμπορικό κόμβο, στόχος που βεβαίως δεν είναι ουδέτερος, έχει σαφές ταξικό πρόσημο και συγκεκριμένες επιπτώσεις στο επίπεδο ζωής του λαού.
Είναι σε πλήρη συμφωνία με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που οι βασικοί του στόχοι είναι οι αλλαγές των χρήσεων γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ο αποκλεισμός του λαού από τους ελεύθερους χώρους, η δυνατότητα μετακίνησης μόνο στο βαθμό που υπηρετεί το κεφάλαιο.
Γι’ αυτό συμφωνεί η νέα Δημοτική Αρχή με τα σχέδια για αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ ως επιχειρηματικού – εμπορικού εκθεσιακού κέντρου με επενδύσεις τύπου πολυόροφου ξενοδοχείου και τάχα διεκδικεί περισσότερο πράσινο…
Και επιχειρηματικό κέντρο και μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ δεν γίνονται.
Εμείς αντίθετα βάζουμε μπροστά τα συμφέροντα των πολλών και διεκδικούμε να μετατραπεί ο χώρος της ΔΕΘ ενιαία με τον χώρο της Αγίας Φωτεινής, του Γ’ Σώματος Στρατού και του πρώην 424 ΓΣΝ αποκλειστικά σε μητροπολιτικό πάρκο, με ταυτόχρονη δυνατότητα για αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις – δραστηριότητες».
Αναφέρθηκε επίσης στην πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα χωρίς καθυστερήσεις το έργο του flyover, που κουμπώνει με τα σχέδια για αποκλεισμό του συμβατικού IX από το κέντρο της πόλης και βασικές οδικές αρτηρίες και την εκτροπή του στην περιφερειακή οδό, έτσι ώστε να προωθηθεί απρόσκοπτα ο σχεδιασμός για μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε τουριστικό προϊόν και εμπορικό κόμβο.
Οι διεκδικήσεις
Ακόμα αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις για:
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης της σχολικής στέγης που θα περιλαμβάνει ανέγερση νέων σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Για να απαλλαγούν τα παιδιά μας από την ντροπιαστική, επικίνδυνη και αντιπαιδαγωγική κατάσταση των κοντέινερ και των kibo.
Αντισεισμικό έλεγχο και αναβάθμιση της αντισεισμικής προστασίας όλων των υφιστάμενων σχολικών και δημοτικών κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί με βάση παλαιότερες προδιαγραφές και κανονισμούς.
Απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία, ορθή διαχείριση των ομβρίων, σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Δημιουργία φθηνής λαϊκής και φοιτητικής στέγης, απαραίτητων δομών, χώρων άθλησης και πολιτισμού, με την αξιοποίηση των 125 αδιάθετων ακινήτων του Δήμου
Ενίσχυση όλων των υποδομών υγείας από την κυβέρνηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος μέσα στην πανδημία.
Το ζήτημα της σχολικής στέγης
«Για εμάς το ζήτημα των σχολικών κτιρίων δεν έχει ένα στενά διαχειριστικό χαρακτήρα: πρόκειται για κομβικό ζήτημα πολιτικής, καθώς αφορά μια άμεση και πάντα επείγουσα κοινωνική ανάγκη.
Είναι αναγκαίος όρος για την παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών να εξασφαλιστεί η κατασκευή σύγχρονων, ασφαλών κτιρίων αλλά και υποδομών – για τον αθλητισμό, για τις τέχνες, για διαφοροποιημένες σχολικές αίθουσες για μια σειρά γνωστικά αντικείμενα (π.χ. διεύρυνση εργαστηρίων, τάξεων Ιστορίας και Γεωγραφίας), για «σχολικούς κήπους» κ.ά.», είπε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αναφέρθηκε στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης λέγοντας πως «για το Δήμο Θεσσαλονίκης το ποσό που κατανέμεται κάθε χρόνο από τους ΚΑΠ κινείται τα τελευταία χρόνια περίπου στα 2.800.000 ευρώ (π.χ. στους προϋπολογισμούς των τριών τελευταίων ετών 2022 έως και 2024 τα ποσά είναι ύψους 2.207.370 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων και ποσό ύψους 662.500 ειδικά, για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων).
Και αυτά τα κονδύλια πρέπει να διατίθενται ετησίως για τις μελέτες καταρχήν και στη συνέχεια τα καθεαυτά έργα συντήρησης, επισκευές κλπ. 129 σχολικών συγκροτημάτων (εκ των οποίων τα 120 είναι ιδιόκτητα και τα 9 μισθωμένα), ή αλλιώς 391 στατικώς ανεξαρτήτων κτιρίων εκπαίδευσης.
Ομοίως για μελέτες πυρασφάλειας και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών, για τις μελέτες και αναγκαίες εργασίες προσβασιμότητας για ΑμεΑ, και ασφαλώς για τις μελέτες κατασκευής και την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και υποδομών», είπε.
Αναφέρθηκε ακόμα στις ελλείψεις σε υποδομές για βρεφονηπιακούς σταθμούς στις ελλείψεις σε αίθουσες (τουλάχιστον 70) για την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία.
Ανέδειξε επίσης ότι το 22% των σχολικών κτιρίων οφείλουν να περάσουν από το στάδιο διενέργειας προσεισμικού ελέγχου δεύτερου βαθμού, και επίσης ότι σε μεγάλο αριθμό σχολικών συγκροτημάτων δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές για τα ΑμεΑ.
Και τέλος μίλησε για τους αποχαρακτηρισμούς (τουλάχιστον 20 την τελευταία 20ετία) χώρων που προορίζονταν για σχολική στέγη.
Κόντρα σε αυτή την πραγματικότητα το ΚΚΕ διεκδικεί:
Σημαντική αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τη Σχολική Στέγη, ενίσχυση του Δήμου σε τεχνικό και εργατικό προσωπικό, διαμόρφωση προδιαγραφών σε κτίρια, αύλειους χώρους και εξοπλισμό που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της Σχολικής Στέγης.
Συνέχιση και επιτάχυνση των Προσεισμικών και άλλων ελέγχων και των αναγκαίων παρεμβάσεων στα λειτουργούντα σχολεία.
ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις Σχολικών Μονάδων, στις προσθήκες αιθουσών και άλλες παρεμβάσεις, που επιδεινώνουν παραπέρα τις ήδη άσχημες συνθήκες στα σχολεία.
Αντικατάσταση/ γενικευμένες παρεμβάσεις σε καταπονημένα σχολεία που έχουν κτιστεί χωρίς ή με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό.
Πενταετές πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής Σχολείων στο οποίο να συμπεριληφθεί η κατασκευή των αναγκαίων νηπιαγωγείων, βρεφονηπιακών. Κανένας αποχαρακτηρισμός χώρου.
Ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, της λειτουργίας, των κρατικών κονδυλίων και του τεχνικού προσωπικού της ΚΤΥΠ. ώστε να εξασφαλιστεί η κρατική ευθύνη για καθολική παροχή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών Σχολείων.
Για τον αθλητισμό
Ο Μιχάλης Θαλασσινός, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και προπονητής ποδοσφαίρου στην ομάδα του Ηρακλή, παρουσίασε την άσχημη κατάσταση στις αθλητικές υποδομές τόσο στα σχολεία όσο και στις γειτονιές, την πολιτική εμπορευματοποίησης στο πλαίσιο της οποίας επιβάλλονται χαράτσια για το δικαίωμα στην άθληση και παρουσίασε τις διεκδικήσεις για:
Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία και τον αθλητισμό.
Δωρεάν συμμετοχή του λαού και των παιδιών του σε προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού, να αναβαθμιστούν τα Προγράμματα Άθλησης Για Όλους και να προσληφθούν νέοι γυμναστές. Αναβαθμισμένες δωρεάν υπηρεσίες με επαρκές μόνιμο προσωπικό για τη φροντίδα και την ανάπτυξη των παιδιών.
Να καταργηθεί εδώ και τώρα το άθλιο χαράτσι στο Καυτανζόγλειο. Να δοθούν τώρα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του Καυτανζογλείου Σταδίου. Να στελεχωθεί από όσο προσωπικό έχει ανάγκη με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Να δοθεί γενναία χρηματοδότηση στα Εθνικά Κολυμβητήρια για τις ανάγκες τους και στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό. Να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία όλο το χρόνο του κολυμβητηρίου στην Τούμπα.
Να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν τα γήπεδα στο Παπάφειο, στην Μαλακοπή για τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων και να δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι χώροι άθλησης.
Να υπάρξει άμεση αναβάθμιση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των ποδοσφαιρικών γηπέδων του ΔΑΚ Τριανδρίας, ΔΑΚ Μεγάλου Αλεξάνδρου, του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ στην περιοχή της ΥΦΑΝΕΤ και αυτών που βρίσκονται στη Νέα Παραλία, τα οποία παραμένουν σε άθλια κατάσταση.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και η αντίστοιχη χρηματοδότηση για να επαναλειτουργήσει άμεσα το δημοτικό γυμναστήριο της Κάτω Τούμπας .
Να αναβαθμιστούν με ευθύνη του Δήμου τα Δημοτικά Γυμναστήρια: Κρυστάλλη, Μ. Αλέξανδρος , Τζαβέλλα, Γιαννιτσών, Θέμελη.
Να μετατραπεί ο χώρος της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο, με πρόβλεψη αθλητικών εγκαταστάσεων, υπαίθριων γηπέδων, υποδομών γυμναστικής.
Την προστασία των ηλικιωμένων, την ουσιαστική στήριξη σε παιδιά και γονείς ΑμεΑ, με ειδικά προγράμματα άθλησης και γυμναστικής με ευθύνη του κράτους, αλλά και της τοπικής διοίκησης.
Ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα
Την ανάγκη να σημάνει συναγερμός για έργα υποδομής αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης φυσικών καταστροφών, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών τεχνολογικών δυνατοτήτων της εποχής και με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, σημείωσε ο Νίκος Ζώκας, μέλος της ΤΕ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.
Ανέφερε ότι ποτέ η Περιφέρεια δεν διέθεσε και δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και οι όποιες δαπάνες ήταν πάντα υποπολλαπλάσιες των απαιτούμενων, με βάση τα στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών του κράτους και της τοπικής διοίκησης.
Έτσι π.χ. ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, απαιτούνται 500 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας, 350 εκατ. απαιτούνται μόνο για τη Θεσσαλονίκη,
αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμα μόνο 100 εκατ. και αυτά από πόρους του ΕΣΠΑ χωρίς ούτε ένα ευρώ από τους εθνικούς πόρους. Από το κάδρο βέβαια δε λείπει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος φραστικά μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στην ΠΚΜ για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων και ειδικότερα στην ανάγκη διευθέτησης της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης, μία τεχνητή διώρυγα που αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης, με δεύτερο το Δενδροπόταμο.
Η Περιφερειακή Τάφρος Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε την περίοδο 1955-1958 για την προστασία από τις όμβριες απορροές του Κέδρινου Λόφου και του Πανοράματος.
Η αρχή της βρίσκεται στη συμβολή της οδού Κατσιμίδη με την Περιφερειακή Οδό και φτάνει μέχρι την περιοχή του Φοίνικα στην Καλαμαριά, όπου και εκβάλλει στο Θερμαϊκό. Η τάφρος έχει συνολικό μήκος περί τα 9 χλμ., ενώ σε πολλά σημεία της έχει διαμορφωθεί ένας «φυσικός χώρος» λόγω της πυκνής φυσικής βλάστησης.
Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε αρκετά σημεία είναι εμφανείς (μπαζώματα από οικοδομές, ορισμένα παράνομα κτίσματα στα πρανή της κοίτης κ.α.).
Σήμερα απαιτούνται έργα διευθέτησης της Τάφρου σε μεγάλο μήκος και οριοθέτησή της. Προβληματικές είναι οι συμβολές των ρεμάτων Σταγειρίτη και Ελαιορέματος.
Εκτός από αντιπλημμυρικό έργο μπορεί να συμβάλλει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης. Μπορεί να βελτιώσει την αισθητικής του τοπίου, να μετατραπεί σε ένα ενιαίο γραμμικό πάρκο πολλών χιλιομέτρων, με βελτίωση της της ελκυστικότητάς και προσβασιμότητάς της σε όλο της το μήκος, ως χώρου αναψυχής και περιπάτου, άθλησης, παρατήρησης της φύσης και της ζωής.
Η ανάπλασή της πρέπει να γίνει με προστασία της βιοποικιλότητας γιατί η τάφρος φιλοξενεί πολλά είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Είναι πολύ σημαντικό για μία πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη που είναι – πανευρωπαϊκά – στις τελευταίες θέσεις στο αστικό πράσινο.
Παρόμοιες παρεμβάσεις διευθέτησης κι ανάπλασης είναι αναγκαίο και εφικτό να γίνουν και σε άλλα ρέματα της πόλης, όπως για το ρέμα Ορτανσίας, γνωστό και ως ρέμα ΥΦΑΝΕΤ, το ρέμα της Δόξας και άλλα. Για μερικά μάλιστα υπάρχουν από χρόνια έτοιμες μελέτες.
Και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση όλων των σχετικών έργων υποδομών.
Ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών κράτους, των Περιφερειών και Δήμων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε μηχανικούς και όλο το αναγκαίο επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό δυναμικό για την μελέτη και κατασκευή των έργων.
Δέσμη μέτρων και μεταρρυθμίσεων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης
Ο ΜΓΣ Πανσερραϊκός Κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ελληνικής Περιφέρειας!