Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την αποτυχία επίτευξης του στόχου της δεύτερης θέσης, ολοένα και περισσότερα στελέχη εγείρουν θέμα ηγεσίας και μάλιστα άμεσα με εκλογή προέδρου από τη βάση.
Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Χρηστίδης και ο Χάρης Δούκας συμφωνούν πως από την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έθεσε δυο προτεραιότητες και δεν τα κατάφερε πρέπει να αλλάξει η ηγεσία.
Η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν να είναι στη δεύτερη θέση και η δεύτερη προτεραιότητα ήταν να μην ισχυροποιηθεί η ακροδεξιά. Δεν ποσοτικοποίησε το αποτέλεσμα του, έβαλε πολιτικούς ποιοτικούς στόχους της σύγχρονης κοινωνίας και μάλλον απέτυχαν και οι δύο.
Η Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν καλείται να διαχειριστεί ένα «τσουνάμι» αμφισβήτησης και παραπέμπει στο καταστατικό του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο οι προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες τοποθετούνται το 2025.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των στελεχών αλλά και την ένταση των παρεμβάσεών τους, κρίνεται δύσκολο ο κ. Ανδρουλάκης να μπορέσει στην παρούσα φάση να συγκρατήσει τις πιέσεις.
Άλλωστε, ένας από τους βασικούς άξονες ρητορικής των αμφισβητιών είναι πως το ΠΑΣΟΚ μετά την «πολιτική ήττα» πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες και όχι να επιβραδύνει.
Αντιθέτως, το σενάριο των εσωκομματικών εκλογών το 2025, αυτομάτως σημαίνει πως θα πρέπει να ακολουθήσει μέσα στη χρονιά το Συνέδριο για την διαμόρφωση των θέσεων και εν συνεχεία το διάστημα που θα έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ για να επικοινωνήσει τις θέσεις αυτές στην κοινωνία μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 θα είναι πολύ μικρό.
Στο ίδιο κλίμα, πολλά είναι τα στελέχη που «χρεώνουν» στον Νίκο Ανδρουλάκη νωχελικότητα στο να «τρέχουν» οι διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για την ημέρα συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου – ακούγεται ότι τα μέλη του μπορεί να προσκληθούν για την Τετάρτη- ανεβάζει την ένταση και τα μποφόρ στο εσωκομματικό πεδίο.
Οι διεκδικητές
Ο Παύλος Γερουλάνος λέγεται ότι σκέφτεται να σηκώσει το χέρι και να δηλώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα.
Το πρώτο βήμα που έκανε είναι να χαρακτηρίσει καλοδεχούμενη την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και να την συνδέσει με τη θέση- αιχμή προς το Νίκο Ανδρουλάκη ότι «τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν τις πολιτικές.
Κάθε λεπτό που περνά αυξάνονται τα στελέχη που πιστεύουν ότι ο Χάρης Δούκας έχει αποφασίσει την κάθοδό του.
Άνθρωποι στο επιτελείο του Δημάρχου Αθηναίων υποστηρίζουν ότι προβληματίζεται από την κατάσταση στην παράταξη και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αναπτύξει το πολιτικό πλαίσιο την κατάλληλη ώρα.
Ο κ. Δούκας που κατάφερε να εκλεγεί απέναντι στο «γαλάζιο» Κώστας Μπακογιάννη έχοντας τη στήριξη του επικεφαλής του αντίπαλου συνδυασμού από το ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη θεωρείται ένα πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να προσελκύσει δυνάμεις και από τον κεντροδεξιό χώρο.
Πολύ κοντά στο να ανοίξει τα χαρτιά του είναι και ο 33χρονος Μανώλης Χριστοδουλάκης– στελέχη της γενιάς του και όχι μόνο εισηγούνται στο νεαρότερο σε ηλικία βουλευτή να αναμετρηθεί στις εσωκομματικές κάλπες.
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβει κι ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει πολιτική πλατφόρμα.
Ο Παύλος Χρηστίδης θα παρουσιάσει επίσης στα όργανα την πρότασή του για το κόμμα, αν και στελέχη που στηρίζουν τη διαδρομή του είναι της άποψης ότι πρέπει να επιχειρήσει εκ νέου την κάθοδό του- είχε κατέβει και το 2021 απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη και τους άλλους υποψήφιους.
Μανώλης Χριστοδουλάκης: Η βάση της παράταξης είναι η δύναμή της, όχι ο φόβος της
Παρέμβαση στις διεργασίες του ΠΑΣΟΚ με κείμενό του που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα πραγματοποίησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με εκτενές κείμενο, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί, παρεμβαίνει στις διεργασίες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας τα ιδεολογικά -πολιτικά ζητήματα ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης. Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του ο πρώην γραμματέας και νυν βουλευτής του κόμματος δηλώνει την παρουσία του.
Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται υπογραμμίζει πως «ο ελληνικός λαός, λοιπόν, μας είπε καθαρά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Δεν μας υπέδειξε, όμως, ποιος θα φέρει αυτή την αλλαγή και πώς λείπει ξανά η ελπίδα. ….Λείπει το όραμα που θα την ξυπνήσει. Όχι απλώς το αφήγημα, αλλά και η αξιοπιστία ότι θα το κάνουμε πράξη.
Για αυτό το όραμα, λοιπόν, έχουμε χρέος να μιλήσουμε ξανά σήμερα. Για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του 21ου αιώνα.
Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».
Επισημαίνει ότι η αναγκαιότητα αυτή δυναμώνει, όσο εγκυμονείται ο κίνδυνος ενός νέου πολιτικού εγκλωβισμού για την παράταξη, καθώς δεν κατοχυρώθηκε εκλογικά ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατ’ επέκταση της προοπτικής μιας πειστικής εναλλακτικής αντιπρότασης διακυβέρνησης του τόπου.
«Η 3η θέση του πολιτικού συστήματος, συνδυαστικά με τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ, θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τη μονοθεματικότητα του ερωτήματος “με ποιους θα πάτε;” και “θα αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη;”, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2027.
Αυτό, προστίθεται στην αυτονόητη αδυναμία να επαναδιατυπωθεί ως στοχοθεσία μας η 2η θέση, ειδικά σε εθνικές εκλογές που διαμορφώνουν τους συσχετισμούς διακυβέρνησης της χώρας.
Κάτι τέτοιο θα συνοδευόταν από την διπλή παραδοχή ότι το σημερινό -προβληματικό- μίγμα κυβερνητικής πολιτικής θα ανανεωθεί, και ότι η παράταξη δεν διεκδικεί να διαδραματίσει ρόλο σε μία διαφορετική διακυβέρνηση της χώρας, αλλά αποκλειστικά στην αντιπολίτευση αυτής. Και επιπλέον, ακόμα νέα κρίσιμη συγκυρία: η ελληνική ακροδεξιά ακολουθεί πια την τάση της υπόλοιπης Ευρώπης. Επιβάλλοντας να πούμε το αυτονόητο:
Ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, στην Ελλάδα, απέναντι στη δεξιά να βρεθεί η ακροδεξιά!
Έχουμε χρέος να πετύχουμε», υποστηρίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.
Επιπλέον, τονίζει ότι «η ελληνική κοινωνία έχει, λοιπόν, ανάγκη από μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη που φιλοδοξεί τις ιδέες της να τις κάνει πράξη, η οποία είναι μονόδρομος και ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει, είναι μέσα από ένα ισχυρό, ανοιχτό και αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ».
«Να βάλουμε ξανά έναν νέο εθνικό στόχο:
Να οικοδομήσουμε και πάλι τη νέα εθνική κοινωνική ενότητα», επισημαίνει εξηγώντας αναλυτικά τις προτεραιότητες για την κοινωνική ενότητα με την «ελπίδα μιας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης να μην είναι τοπίο στην ομίχλη, ούτε αφήγημα επιβίωσης.
Είναι ευθύνη για το συλλογικό μας μέλλον και στόχος εφικτός.
Η βάση της παράταξης είναι η δύναμή της, όχι ο φόβος της», όπως τονίζει.
«Με απόλυτο σεβασμό σε όσους έβαλαν το μικρό ή μεγαλύτερο τους λιθαράκι στην ανάταση του χώρου. Με ειλικρίνεια γιατί μόνο όταν κοίταξε ο ένας τον άλλο στα μάτια η παράταξη προχώρησε μπροστά. Χωρίς προαπαιτούμενα και διαπραγματεύσεις οφιτσίων που δεν αφορούν την κοινωνία.
Με το βλέμμα στραμμένο στην ευρυχωρία που θα στρατεύσει ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.
Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Με το βλέμμα στραμμένο μπροστά και ψηλά.
Η αλλαγή που θέλουμε είναι εδώ. Αρκεί πρώτα εμείς να την πιστέψουμε.
Αν όχι τώρα, πότε;», καταλήγει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Με απόφαση Βρούτση παρατείνονται οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων
Ολιγομελής η παρουσία της Βόρειας Ελλάδας στη νέα κυβέρνηση