Η κορύφωση του Θείου Δράματος έρχεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, με την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, που βρίσκεται στο επίκεντρο των θρησκευτικών τελετών.

Με βαθιά συγκίνηση και ευλάβεια, χιλιάδες πιστοί συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ναούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Στα Ιεροσόλυμα, δεκάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στη δοξολογία που τελέστηκε τη Μεγάλη Παρασκευή, συμμετέχοντας με κατάνυξη στην ημέρα του απόλυτου πένθους για την Χριστιανοσύνη.

Advertisement

Στην εκκλησία δεν γίνεται Θεία Λειτουργία. Το πρωί γίνεται η Αποκαθήλωση, κατεβαίνει το σώμα του Χριστού από τον Σταυρό, και βγαίνει ο Επιτάφιος.

Μεγάλη Παρασκευή
O Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δύο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο, αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.

Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σαν σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή.

Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό.

Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

Ο επιτάφιος
Το βράδυ γίνεται περιφορά του Επιταφίου και ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: (« Ἡ Ζωή ἐν τάφῳ…», «Αἱ γεννεαί πᾶσαι…» , «Ἀξιον ἐστί…»).

Πηγή:enikos.gr

Πασχαλινά δώρα στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών από το Σωματείο Εθελοντών «Τοίχος της Καλοσύνης Δράμας» – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Γιώργος Τάτσιος: Ο Δήμαρχος Σιντικής δεν εκβιάζεται – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Μάκης Καλλιτσάρης: Οδηγίες Κυκλοφοριακής Αγωγής για τις ημέρες του Πάσχα – Νέα Σέρρες – Εβδομαδιαία Εφημερίδα του Νομού Σερρών