Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει ο πρωτογενής τομέας στην Ευρώπη, θεωρεί ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τις αλλαγές στην ΚΑΠ που προτείνει η χώρα μας, όπως τόνισε στην 5η συνεδρίαση της EUMED9, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα, πέραν όσων έχουν εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τις παρέθεσε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, είναι οι εξής:
- Πρώτον, είναι πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι κλιματικές κρίσεις θα πρέπει αν αντιμετωπίζονται συλλογικά.
- Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αγροτικής παραγωγής.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, ως χώρα στηρίζουμε:
- Την πρόταση να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων μέσω ειδικών ενισχύσεων έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
- Να αυξηθεί η ευελιξία που επιτρέπεται στα Κράτη-Μέλη ως προς τη τροποποίηση και διαχείριση των Στρατηγικών Σχεδίων όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Συγκεκριμένα, να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.
- Την απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους, όπως κατέδειξε η εμπειρία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Ο Έλληνας υπουργός έθεσε, επίσης, το μείζον ζήτημα της εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι Ευρωπαίοι αγρότες.
Όπως τόνισε ο Υπουργός οι αγρότες δικαίως αισθάνονται ότι η ΚΑΠ βραχυπρόθεσμα τους επιβαρύνει με την διαφύλαξη του περιβάλλοντος δυσανάλογα σε σχέση με παραγωγούς σε τρίτες χώρες οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, και άρα μπορούν να παράγουν προϊόντα σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Κι επισήμανε ότι ο κλάδος δεν θα επιβιώσει αν τα προϊόντα των αγροτών μας εκτοπίζονται από τις ευρωπαϊκές αγορές από εισαγόμενα τρόφιμα.
«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βλάπτει τόσο την αγροτική παραγωγή αλλά και την όποια πρόοδο προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου και την επισιτιστική επάρκεια αλλά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Για το λόγο αυτό ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει ότι κάθε εμπορική συμφωνία της Ένωσης με χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίζει ρήτρες ισοδυναμίας, τις έννοιες αμοιβαιότητας, και των δικαίων όρων ανταγωνισμού. Και σημείωσε ότι οι αγρότες επιπροσθέτως αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της μειωμένης διαπραγματευτικής δύναμης στο εμπόριο της αλυσίδας τροφίμων.
Επικαλούμενος δε, έκθεση της Επιτροπής, υπενθύμισε ότι σε ποσοστό άνω του 40% οι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές δεν εφαρμόζονται οδηγώντας σε: πληρωμές με καθυστερήσεις, τιμές κάτω του κόστους, αυθαίρετες εκπτώσεις και έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία της αλυσίδας τροφίμων.
Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αγωνίες των Ευρωπαίων αγροτών και ζήτησε στενότερη συνεργασία ώστε να υπάρξει ισχυρότερη πίεση για να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ΚΑΠ.
Επανέλαβε δε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της «πράσινης μετάβασης», καθώς αγροδιατροφή και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες συμβατές.
Οι εννέα υπουργοί που μετέχουν στο EUMED9, αναμένεται να εκδώσουν κοινό ψήφισμα.
Απάντηση από τον Δήμο Σερρών για το απορριμματοφόρο που μαζεύει ανακύκλωση και σκουπίδια
Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου
Η ΑΝΕΣΕΡ πρότεινε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στη περιοχή της Αμφίπολης