Ξεκίνησαν από τα Γιάννενα οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, ενόψει της διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο και με τη συμμετοχή των αιρετών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Με τους Δήμους να χρειάζονται επιπλέον θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, για να έχουν ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια το συνέδριο είναι το πρώτο βήμα στην θεσμική τους αναβάθμιση.
Συνεπώς οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα ανοικτά κοινωνικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, η στέγαση, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ενεργειακή αυτάρκεια, η ανάπτυξη των πόλεων με ανθρώπινους όρους, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού, είναι τα μεγάλα θέματα , αλλά και οι επόμενοι στόχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ενόψει της διεξαγωγής του Συνεδρίου στη Ρόδο
Ξεκίνησαν οι προσυνεδριακές συναντήσεις διαλόγου
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως στόχος του προσυνεδριακού διαλόγου είναι να ακουστεί η φωνή του κάθε αιρετού στελέχους και οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και το θεσμό, να τεθούν στην ατζέντα της Ελληνικής Περιφέρειας τα ζητήματα που αφορούν την τοπική διακυβέρνηση και να είναι το συνέδριο της Ρόδου μια ανοικτή, δημοκρατική και ζωντανή διαδικασία.
«Το συνέδριο της ΚΕΔΕ και οι επτά συνολικά προσυνεδριακές συναντήσεις μας με τους αιρετούς εκπροσώπους στο σύνολο της χώρας πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στις νέες προκλήσεις, να θέσει τα κρίσιμα θέματα με τα οποία είναι σήμερα αντιμέτωποι οι δήμοι, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά και τους στόχους και τα αιτήματα μας.
Ως οι αιρετοί εκπρόσωποι των δήμων της χώρας, οφείλουμε, μέσα από μία διαδικασία γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου, να συναποφασίσουμε για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να συμβάλλουμε στην ουσιαστική πρόοδο του θεσμού που υπηρετούμε. Επιδιώκουμε και θα αγωνιστούμε για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, για ισχυρούς και αποτελεσματικούς δήμους στην υπηρεσία των πολιτών».
Σε ότι αφορά στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση προσυνεδριακού διαλόγου και θα διαμορφώσουν στο Συνέδριο της Ρόδου το πλαίσιο των θέσεων και διεκδικήσεων για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, για δήμους ισχυρούς, με οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, έθεσε μεταξύ των άλλων τα εξής ζητήματα
Για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση:
Η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να καταθέσει τις προτάσεις της για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών.
Για την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων:
Παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης το προηγούμενο διάστημα, οι δήμοι εξακολουθούν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος τους και πολλοί εξ αυτών να βρίσκονται στο «κόκκινο», εξαιτίας της αδυναμίας αντιμετώπισης του λειτουργικού κόστους, της άδικης επιβολής του τέλους ταφής και της αύξησης του μισθολογικού κόστους.
Για την πρόσληψη προσωπικού:
Οι δήμοι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις κι ευθύνες τους, μετά από μια δεκαετία αναστολής νέων προσλήψεων και τη φυγή δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων μας, λόγω συνταξιοδότησης ή μετακίνησης τους σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Για επιπλέον θεσμικά και οικονομικά εργαλεία:
Οι δήμοι χρειάζονται επιπλέον θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, για να έχουν ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα ανοικτά κοινωνικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, η στέγαση, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ενεργειακή αυτάρκεια, η ανάπτυξη των πόλεων με ανθρώπινους όρους, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού.
Ρύθμιση καλή αλλά… λίγη για τα χρέη στους δήμους
Για ευάλωτους πολίτες μεν, για λίγους δε, η ρύθμιση εξόφλησης οφειλών με διαγραφή προσαυξήσεων, που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών προς ψήφιση στη Βουλή.
Οι δήμοι από την πλευρά τους λένε «όχι» στη ρύθμιση, τονίζοντας την ανάγκη να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι, εν ολίγοις όλοι οι οφειλέτες.
Η εν λόγω ρύθμιση παραπέμπει σε άλλες αντίστοιχες που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν και πέτυχαν -ώς έναν βαθμό- αφ’ ενός μεν να ανακουφίσουν οφειλέτες από τα χρέη τους προς τους δήμους, αφ’ ετέρου δε να προσφέρουν μια οικονομική τόνωση στα δημοτικά ταμεία.
Ωστόσο, η προωθούμενη ρύθμιση έχει περιορισμένη περίμετρο δικαιούχων στο σκέλος που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπει μειωμένο αριθμό δόσεων εξόφλησης. Σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί χρόνια αιτήματα της ΚΕΔΕ για γενναία ρύθμιση οφειλών δημοτών προς τους δήμους.
Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων θα ζητήσει -κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές- την κατάθεση τροπολογίας που θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε όλους τους οφειλέτες.
Πέρασε η ανάθεση για την αποκατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Σουλίου