Σε μια τελετή ορκωμοσίας που ξεχώρισε για την ιδιαιτερότητά της, μεταξύ άλλων λόγω του χώρου όπου πραγματοποιήθηκε, ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε ως 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βανς.

vaggelis tsiotas nikos gkotsis lailias

Η Ροτόντα του Καπιτωλίου, γεμάτη από κορυφαίες πολιτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε το σκηνικό για την έναρξη μιας προεδρίας που υποσχέθηκε ριζικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα, με τον ίδιο τον Τραμπ να κηρύσσει την απαρχή μιας «νέας χρυσής εποχής» για τη χώρα.

«Η επιστροφή του Βασιλιά», έγραψε ο Έλον Μασκ στην πλατφόρμα Χ, λίγο μετά την τελετή ορκωμοσίας.

Ο 78χρονος Τραμπ, έγινε τώρα ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκιάζοντας τον Μπάιντεν, ο οποίος ήταν πέντε μήνες νεότερος όταν ορκίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Ο αντιπρόεδρος Βανς, 40 ετών, αντίθετα, έγινε ο τρίτος νεότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία.

Λίγο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, η επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου άλλαξε την αρχική του σελίδα, με την εικόνα του νέου προέδρου και το μήνυμα «Η Αμερική επέστρεψε».

tramp pente

Η «χρυσή εποχή» του Τραμπ
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησε την ομιλία του για να διακηρύξει την έναρξη μιας «χρυσής εποχής» για την Αμερική.

«Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της 29λεπτης ομιλίας του, λίγο μετά την ορκωμοσία του ίδιου και του αντιπροέδρου Βανς. Επικεντρώθηκε σε μεγάλες υποσχέσεις εθνικής αναγέννησης υπό την ηγεσία του, αναφέροντας: «Η κυριαρχία μας θα αποκατασταθεί. Η ασφάλειά μας θα επανέλθει. Οι ισορροπίες της δικαιοσύνης θα επαναπροσδιοριστούν».

Με διακηρύξεις, όπως η υπόσχεση για ένα «έθνος μεγαλύτερο, δυνατότερο και πολύ πιο εξαιρετικό από ποτέ», ο Τραμπ παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την Αμερική.

Ειρηνοποιός και κατακτητής
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του, να αναφέρεται σε αυτόν ως «ειρηνοποιό και ενωτικό», αναφερόμενος στην προσπάθειά του να επιτύχει κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε την πρόθεσή του να επανακτήσει τη Διώρυγα του Παναμά, γιατί, όπως είπε, «τα αμερικανικά πλοία υπερχρεώνονται».

«Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά και δεν την δώσαμε εμείς στην Κίνα. Εμείς την δώσαμε στον Παναμά. Και την παίρνουμε πίσω».

Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια άλλη δήλωση που προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε πως «σε λίγο καιρό από τώρα» θα αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής».

Δεσμεύτηκε επίσης να στείλει Αμερικανούς αστροναύτες στον Άρη, μια υπόσχεση που ενθουσίασε ιδιαίτερα τον Έλον Μασκ, έναν από τους κορυφαίους υποστηρικτές του.

«Θα επιδιώξουμε το προφανές πεπρωμένο μας στα αστέρια, εκτοξεύοντας Αμερικανούς αστροναύτες για να φυτέψουμε τα “αστέρια” και τις “ρίγες” [της σημαίας των ΗΠΑ] στον πλανήτη Άρη», είπε συγκεκριμένα.

Οι ηγέτες της τεχνολογίας στο πλευρό του
Στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθηκαν οι ισχυρότεροι ηγέτες της τεχνολογίας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή σχέσεων μεταξύ του Τραμπ και της Silicon Valley – κάτι που δεν εξέπληξε κανέναν.

Στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου βρίσκονταν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο CEO της Google, Σουντάρ Πιτσάι, και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Λίγο πιο πίσω καθόταν ο CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ.

tramp orkomosia dio

Ο Μασκ, ο οποίος έχει επιλεγεί για να ηγηθεί του νεοσύστατου Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας «DOGE», είχε περίοπτη θέση πίσω από τα παιδιά του Τραμπ και μπροστά από πολλούς υποψήφιους υπουργούς του. Σύμφωνα με αγωγή που είδε η Washington Post, και ανέφερε σε δημοσίευμά της πριν ξεκινήσει η τελετή ορκωμοσίας, η νομική υπόσταση του «DOGE» αναμένεται να αμφισβητηθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, ο οποίος απουσίαζε από τη συνάντηση των CEO στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, καθόταν ήσυχα στην αίθουσα Ελευθερίας, παρακολουθώντας τις διαδικασίες της ορκωμοσίας σε μια οθόνη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Τσου, βρισκόταν επίσης στη Ροτόντα, καθισμένος στην τελευταία σειρά.

Κριτική στη διακυβέρνηση Μπάιντεν
Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, αλλά κατηγόρησε την προηγούμενη ηγεσία για ανικανότητα και διαφθορά.

«Τώρα [πριν την ορκωμοσία] έχουμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε μια απλή κρίση στο εσωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή σέρνεται σε μια συνεχιζόμενη αλυσίδα καταστροφικών γεγονότων στο εξωτερικό», δήλωσε ο Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προστατεύει «επικίνδυνους μετανάστες αντί για νομοταγείς πολίτες» και «προστατεύει ξένα σύνορα εις βάρος των αμερικανικών». Υποσχέθηκε ότι «όλα αυτά θα αλλάξουν από σήμερα και μάλιστα πολύ γρήγορα».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα
Με τον Μπάιντεν να κάθεται δίπλα του, ο Τραμπ απηύθυνε ένα καυστικό κατηγορώ για τις πολιτικές του προκατόχου του, από τη μετανάστευση μέχρι τις εξωτερικές υποθέσεις, και περιέγραψε μια σειρά εκτελεστικών μέτρων που αποσκοπούν στο μπλοκάρισμα των συνοριακών διελεύσεων.

«Πρώτον, θα κηρύξω εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορά μας», τόνισε. «Όλες οι παράνομες εισόδους θα σταματήσουν αμέσως και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία επιστροφής εκατομμυρίων και εκατομμυρίων εγκληματιών αλλοδαπών πίσω στα μέρη από τα οποία προήλθαν».

Όπως είπε, «σύμφωνα με τα διατάγματα» που θα υπογράψει σήμερα, θα χαρακτηρίσει «τα καρτέλ ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις».

tramp orkomosia tria

Σωτήρας
Στην ομιλία του, ο Τραμπ παρουσίασε έναν μακρύ κατάλογο πολιτικών που πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα -κάποιες άμεσα, μέσω των εκτελεστικών διαταγμάτων-, με τον δικό του μοναδικό «Τραμπικό» τρόπο, παρουσιάζοντας -και όχι χαρακτηρίζοντας- τον εαυτό του ως σωτήρα του έθνους.

Όπως ακριβώς έκανε πριν από οκτώ χρόνια, όταν στην ομιλία ορκωμοσίας του κατήγγειλε το «αμερικανικό μακελειό», παρουσίασε τη ζοφερή εικόνα μιας γονατισμένης χώρας που μόνο αυτός μπορεί να αναγεννήσει.

«Από σήμερα, η χώρα μας θα ανθίσει και θα γίνει ξανά σεβαστή σε όλο τον κόσμο. Θα μας ζηλεύει κάθε έθνος και δεν θα επιτρέψουμε να μας εκμεταλλεύονται άλλο», σχολίασε. Σημείωσε επίσης ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να δημιουργήσουμε ένα έθνος περήφανο, που θα ευημερεί και θα είναι ελεύθερο».

Άλλωστε, παρομοίασε την επανεκλογή του με «παλίρροια αλλαγής» που «σαρώνει» τις ΗΠΑ.

Σε μια ποιητική αποστροφή του λόγου, είπε χαρακτηριστικά: «Το φως του ήλιου ξεχύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και η Αμερική έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία όπως ποτέ άλλοτε».

Θριαμβευτική δεύτερη ομιλία
Μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο Τραμπ παρέδωσε μια δεύτερη ομιλία στην αίθουσα Emancipation Hall στο Καπιτώλιο, μιλώντας για ορισμένα θέματα που έμειναν εκτός των δηλώσεών του στην πρώτη του ομιλία στη Ροτόντα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Είστε ένα νεότερο, πολύ πιο όμορφο ακροατήριο από αυτό στο οποίο μόλις μίλησα», είπε σε μέλη του Κογκρέσου και υποστηρικτές του.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν, σε μια από τις τελευταίες του επίσημες πράξεις, απένειμε χάρη σε πολλά άτομα τα οποία ο Τραμπ έχει απειλήσει με αντίποινα, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 στις ΗΠΑ, η πρώην Ρεπουμπλικανή βουλευτής των ΗΠΑ Λιζ Τσέινι και ο πρώην πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μαρκ Μίλεϊ. Απέμεινε επίσης χάρη σε πέντε μέλη της οικογένειάς του λίγα λεπτά πριν εγκαταλείψει το αξίωμά του, επικαλούμενος φόβους ότι ο Τραμπ θα τους στοχοποιούσε.

«Γιατί προσπαθούμε να βοηθήσουμε έναν τύπο σαν τον Μίλεϊ; Γιατί το κάνουμε αυτό όταν του δόθηκε χάρη, αυτά που είπε, τρομερά αυτά που είπε. Γιατί βοηθάμε κάποιους από τους ανθρώπους; Γιατί βοηθάμε τη Λιζ Τσένι; Η Λιζ Τσένι είναι μια καταστροφή, είναι μια κλαψιάρα τρελή, και ο κλαψιάρης Άνταμ Κίζινγκερ – είναι ένας σούπερ κλαψιάρης», είπε ο Τραμπ.

Επανέλαβε επίσης ότι οι αμερικανικές εκλογές του 2020 ήταν «εντελώς στημένες».

«Νομίζω ότι αυτή ήταν μια καλύτερη ομιλία από εκείνη που έκανα επάνω [στη Ροτόντα]», είπε στο ακροατήριό του.

Το φιλί στη Μελάνια
Όταν ο Τραμπ επιχείρησε να φιλήσει την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια, στο κλασικό φιλί που δίνουν οι πρόεδροι στην σύζυγό τους κατά την ορκωμοσία τους, δεν τα κατάφερε.

Ο πρόεδρος Τραμπ έσκυψε κάτω από το καπέλο της για να τη φιλήσει στο στόμα, όμως η Μελάνια έστριψε το κεφάλι της και «προσέφερε» στον σύζυγό της το μάγουλό της, χωρίς να τον πλησιάσει, με αποτέλεσμα ένα φιλί να αιωρείται -ακόμη- στο Καπιτώλιο.

tramp orkomosia tessera

Τα δύο φύλα
Μεταξύ των σχεδίων και των προτεραιοτήτων που ανακοίνωσε ο Τραμπ στην εναρκτήρια ομιλία του, είπε ότι «από σήμερα, θα είναι πλέον η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα: το αρσενικό και το θηλυκό».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αναγνωρίσει περισσότερα από δύο φύλα στις πολιτικές της δράσεις.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων που θα υπογράψει ο νέος πρόεδρος την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.

Πηγή:enikos.gr

giannis panagis aris anastasiadis serres

Τάσος Χανλίογλου – ΥΠΕΡ-ΟΠΤΙΚΩΣ: Μια κηδεία 10 γάμοι…

Κρίσιμης σημασίας για τις Περιφέρειες η αύξηση των πόρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Κρίσιμης σημασίας για τις Περιφέρειες

Εξαφανίστηκε η 17χρονη Μαρίνα από τις Σέρρες