Τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη Μακεδονία μέχρι την ασιατική ενδοχώρα επιδιώκει να αξιοποιήσει τουριστικά ο δήμος Αριστοτέλη από κοινού με δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μετά την ανάδειξη της ιστορίας της γενέτειρας του Αριστοτέλη που έχει προσελκύσει τουρίστες από όλον τον κόσμο, ο δήμος της Χαλκιδικής επιχειρεί να αξιοποιήσει την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του σπουδαίου Έλληνα στρατηλάτη, ανοίγοντας ανεκμετάλλευτες τουριστικές αγορές της Ασίας.
Το φιλόδοξο πολιτιστικό-τουριστικό project που φέρει τον τίτλο «Το πέρασμα του Μεγαλέξανδρου στην Ασία» έχει ήδη την αιγίδα του τομέα Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και ο δήμος φιλοδοξεί να το θέσει υπό την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να συμπράξουν και άλλοι δήμοι που έχουν ιστορικές αναφορές στον Μεγαλέξανδρο, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα, η Νάουσα, η Βέροια, η Αμφίπολη και η Καβάλα.
Το σχέδιο αξιολογεί και αξιοποιεί καταγραφές από τα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων Αριστοτέλη και Θεόφραστου.
Στηρίζεται στην 30ετή έρευνα που πραγματοποιεί το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ στη χλωρίδα του Αριστοτελικού Όρους, αλλά και σε λεπτομερείς αναφορές του φιλόσοφου Θεόφραστου, ο οποίος ήταν διάδοχος του Αριστοτέλη στην περιπατητική σχολή.
Μάλιστα ο τελευταίος αναφέρει ότι τα βότανα του Αριστοτέλη ήταν εκείνα που οδήγησαν το Μεγαλέξανδρο στο να αναγνωρίσει μέρος της ασιατικής χλωρίδας.
Με όχημα το σημαντικό περιηγητικό πρόγραμμα πολιτισμού «Από τη Μίεζα και τη Βεργίνα μέχρι τα Στάγειρα, την Αμφίπολη και τους Φιλίππους» ο δήμος Αριστοτέλη ξεδιπλώνει το μεγαλείο της μακεδονικής του υπόστασης, απευθυνόμενος σε ασιατικές χώρες, όπου το brand «Alexander the Great» είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο.
Αναρωτιέμαι βέβαια γιατί απουσιάζει ο Δήμος Αμφίπολης;
Από φιλολογική και μόνο άποψη…
Σωστά;