Δράση για τη διδασκαλία των ελληνικών σε ξένους φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν και να διαμείνουν στον Βόλο και τις άλλες πόλεις του ιδρύματος στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους, υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσφέροντας αυτή τη δυνατότητα στους νέους να μπορούν να διαχειρίζονται πρακτικά θέματα της καθημερινότητας, αλλά και να μυηθούν στον πολιτισμό της χώρας.
Η καθηγήτρια που διδάσκει τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα στους φοιτητές Εράσμους στο πλαίσιο δράσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρίνα Μόγλη τόνισε πως οι φοιτητές Εράσμους έρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από έξι μέχρι και δώδεκα μήνες.
Σε αυτούς τους μήνες μέσα από τα μαθήματα που τους προσφέρει το Πανεπιστήμιο, μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση, αλλά και λέξεις για να μπορούν να επικοινωνούν στην καθημερινότητά τους, ώστε να εξυπηρετούνται σε πρακτικά θέματα. Για παράδειγμα μαθαίνουν λέξεις, ώστε να προβαίνουν σε παραγγελίες, να συνεννοούνται με καταστηματάρχες και άλλους ανθρώπους, ενώ δίνουν έμφαση και στη γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό.
Η διδασκαλία είναι δύο ώρες την εβδομάδα και η συμμετοχή προαιρετική.
«Η ελληνική γλώσσα αρέσει στους φοιτητές του Εράσμους και για έναν ακόμη λόγο, καθώς ζουν στην Ελλάδα και θέλουν να τη μάθουν» τόνισε η κ. Μόγλη. Το γεγονός ότι υπάρχουν ελληνικές λέξεις που αποτελούν τις ρίζες και στις δικές τους γλώσσες, είναι στοιχείο που τους συναρπάζει. Επίσης γοητεύονται, όταν υπάρχουν κοινές λέξεις με τις δικές τους γλώσσες.
«Το γκρουπ των φοιτητών που παρακολουθούν τα μαθήματα, είναι πολυπολιτισμικό και είναι ένα από τα στοιχεία που μου αρέσουν» ανέφερε η κ. Μόγλη και συμπλήρωσε πως για τους φοιτητές είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κόσμο της χώρας που διαμένουν αυτή την περίοδο, όπως να πουν μια «καλημέρα» στη γειτόνισσά τους η οποία δεν μιλάει αγγλικά, ή να μάθουν εκφράσεις από το χώρο του αθλητισμού.
Για τους φοιτητές κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα είναι πιο αναγκαίο να διαβάσουν, όπως μια ταμπέλα, μια πινακίδα, έναν κατάλογο.
Αυτή την περίοδο κάποιοι παίζουν βόλεϊ και θέλουν να ξέρουνε τα νούμερα.
Η διδασκαλία των ελληνικών δεν περιορίζεται μόνο εντός των αιθουσών. Όπως σημείωσε η κ. Μόγλη πραγματοποιούνται επισκέψεις σε τοπικά μαγαζιά της πόλης, όπου οι φοιτητές Erasmus μαθαίνουν περισσότερα για την ελληνική κουλτούρα και γεύσεις της Ελλάδας και της πόλης του Βόλου.
Αυτές οι επισκέψεις τους αρέσουν ιδιαίτερα και οι ιδιοκτήτες πάντα τους κερνάνε και είναι πολύ πρόθυμοι να τους εξηγήσουν σχετικά με τα τοπικά προϊόντα.
«Βγαίνουμε έξω για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ελληνική γλώσσα σε πραγματικές συνθήκες, όπου συνδυάζεται η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και η άσκηση στη χρήση των ελληνικών» υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Όσο δε για τις γαστρονομικές επιλογές, οι φοιτητές αγαπούν το ελληνικό σουβλάκι, ενώ μεταξύ άλλων θέλουν να μαθαίνουν και για την ιστορία των τσιπουράδικων.
Η συντονίστρια του προγράμματος Εράσμους για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Πηνελόπη Δάλλη επισήμανε πως στις πόλεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο περίπου 60 φοιτητές. Μέσα από τη διδασκαλία των ελληνικών σε αυτούς ως ξένη γλώσσα, μας ενδιαφέρει να μπορούν να συνεννοούνται σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητάς τους, να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό και τις ελληνικές αντιλήψεις, αλλά και να έχουν να θυμούνται κάποιες λέξεις, μετά από χρόνια».
Πηγή:ethessalia.gr
Μάρκος Μπόλαρης: Η Ρόδος … της προεδρολογίας !
Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Είμαστε απέναντι σε κάθε μορφής επίθεση στο περιβάλλον
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Βενιζέλος ή Τασούλας οι δύο πιο πιθανοί, εκτός η Σακελλαροπούλου