Η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ του έτους 2024 δεν φαίνεται να πραγματοποιείται πριν την 28η Οκτωβρίου, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο και για πρώτη φορά στα χρονικά οι αγρότες αναμένετε να πληρωθούν την πρώτη εβδοµάδα του Νοεµβρίου και το ερώτημα που έπεται είναι αν η πίστωση θα είναι αυτή την φορά η σωστή.

vasilis terzis giorgos andreou

Και αυτό γιατί με τα σημερινά στοιχεία από τις αποσφαλµατώσεις και τις δοκιµαστικές πληρωµές δεν έχουν υπάρχει καμία αισιοδοξία

Μέχρι και σήμερα γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και έλεγχοι monitoring, µε τα ΚΥ∆ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι στις περισσότερες αιτήσεις εντοπίζεται πλειάδα λαθών, τόσο στα στοιχεία της βασικής ενίσχυσης όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco-schemes και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις

Η προκαταβολή του τσεκ 2024 για τους αγρότες

Πληρωμές το Νοέμβριο

Η µετάθεση του χρόνου πληρωµής προς τα πίσω ήδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες και συνέπειες στην κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση δεν επιτρέπει µε τίποτα να κρατηθεί το αρχικό πλάνο της πίστωσης.

Οι αρµόδιοι του υπουργείου μέχρι σήµερα δεν κάνουν λόγο για πληρωµή σε συγκεκριµένη ηµεροµηνία, παρά µόνο επαναλαμβανουν ότι «η πληρωµή της πρώτης δόσης βασικής θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η αποπληρωµή τον ∆εκέµβριο, όπως γίνεται δηλαδή κάθε χρόνο».

Υπόλοιπα από περσινά αγροπεριβαλλοντικά αρχές Νοεµβρίου

Αφού έκλεισαν όπως έκλεισαν τις εκκρεµότητες της ενιαίας της περσινής χρονιάς, στην ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των εκκαθαριστικών πληρωµών του 2023 αναφέρεται ότι «όσον αφορά την εκκαθαριστική πληρωµή για τα αγροπεριβαντολογικά και τη Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του 2023, αυτή όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου 2024».

Να σηµειωθεί ότι στην εν λόγω ανακοίνωση δεν γίνεται καµία αναφορά σε ποσά που οφείλονται και σε ποσά που θα πιστωθούν.

Παράταση ως 25 του µήνα για µεταβιβάσεις

Η ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών αναφέρεται σε «διακοπής παροχής υπηρεσιών ΟΠΕΚΕΠΕ εξαιτίας αναβάθµισης συστηµάτων της ΓΓΠΣΨ∆» και «εξαιτίας αυτού και για τη διευκόλυνση των παραγωγών, παρατείνεται η καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής των αιτήσεων µεταβίβασης έως τις 25/10/2024 ηµέρα Παρασκευή».

Πράγμα που σηµαίνει ότι η πληρωµή των µεταβιβάσεων αναµένεται να πραγµατοποιηθεί στα τέλη ∆εκεµβρίου, µαζί µε την εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης.

Άλλωστε, θα ήταν µάλλον απίθανο να προλάβουν οι αρµόδιοι να ενσωµατώσουν τις όποιες διορθώσεις στην πληρωµή της προκαταβολής, αφού µετά το πέρας των αιτήσεων χρειάζεται και µία εβδοµάδα κατά την οποία το σύστηµα δέχεται τις όποιες τροποποιήσεις και ακυρώσεις.

Η Κομισιόν ζητά ελέγχους για απάτη

Πραγματοποιήθηκε, στην Βουδαπέστη, το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου, η 56η Συνδιάσκεψη των Διοικήσεων και Διευθυντών όλων των Οργανισμών Πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία ήταν η διοργανώτρια χώρα, καθώς προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στους διευθυντές των οργανισμών πληρωμών παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Κομισιόν τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και οι παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις νέες εξελίξεις στην ΚΓΠ και έγινε η παρουσίαση αναλύσεων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

despoina chatzigavriil vaggelis papazoglou

Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της απεικόνισης των αγροτεμαχίων αλλά και των εφαρμογών στις κινητές συσκευές, οι οποίες, όπως τονίστηκε, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για αποτελεσματικότερο έλεγχο και παρακολούθηση της επιλεξιμότητα των εκτάσεων.

Ελεονώρα Μελέτη: Η Κομισιόν να θεσπίσει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Η Γιορτή του Σινεμά επιστρέφει στις 31 Οκτωβρίου με 2€ είσοδο σε όλα τα σινεμά