Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου 2024, συζητήθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η  Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών κατά των συγχωνεύσεων των  ΔΕΥΑ που σχεδιαζει η Κυβερνηση.

kostas sarafidis dimitris michtsoglou

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση το νομοσχέδιο αφορά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού που θα φέρει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερου, εκφράζοντας παράλληλα τη στηριξη της στα αιτήματα του Σωματειου εργαζομενων της ΔΕΥΑΣ για φθηνό και ποιοτικό νερό ως κοινωνικό αγαθό, στελέχωση της υπηρεσίας, βιομηχανικό τιμολόγιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, κρατική οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ για να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους, που μετακυλίεται τελικά στους λογαριασμούς των καταναλωτών, υλοποίηση έργων υποδομής για την προστασία και επάρκεια των υδάτινων πόρων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρεμβαση έκανε ο Πρόεδρος του Σωματείου που μαζί με μέλη του ΔΣ και αλλων φορέων και σωματείων του Δήμου, ήταν εκεί για να εκφράσουν την αντίθεση  τους στα σχεδια της Κυβερνησης για την παράδοση των ΔΕΥΑ στους μεγαλοεργολαβους.

Και ενώ όλοι δηλωσαν ότι κατ” αρχήν  συμφωνούν με το ψήφισμα, τόσο η κ. Μητλιάγκα όσο και ο κ. Χρυσάφης, προτειναν την απόσυρση του θέματος.

Την αντίθεσή της εξέφρασε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωση, κ. Τούσκα, καλώντας το σώμα να ψηφίσει.

Δεν ήταν λίγοι, δε, οι δημοτικοί σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων που τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος.

Ηταν η ώρα πια που βγήκαν μπροστά “μ’ ένα στόμα, μια φωνή” η κ. Μητλιάγκα και ο κ. Χρυσάφης και ξεκαθάρισαν το τοπίο: το ψήφισμα αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.. Μόλις ένιωσαν την πίεση και τις διαρροές ψήφων, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν με συνοπτικές διαδικασίες!

Τι κι αν έχουν ηδη δηλώσει την αντίθεση τους τα συλλογικά τους όργανα (ΚΕΔΕ & ΕΔΕΥΑ) , οπως οι ίδιοι παραδεχτηκαν;

Η νυν Δημαρχος και ο πρώην Δήμαρχος “τα ‘πανε,  τα συμφωνήσανε: ειναι ασκοπο (ως και “γραφίκο” το χαρακτήρισε ο κ. Χρυσάφης) να εγκριθει το ψήφισμα απο το σωμα.. Μην τυχόν και ενοχλήσουμε τους Κυβερνώντες πριν μας φερουν έτοιμο στο πιάτο το νομοσχέδιο.

Αυτό προκαλεσε δικαιως την αγανάκτηση τοσο των δημοτών όσο και ορισμένων δημοτικων συμβουλων που ηθελαν να στηρίξουν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η δε δήμαρχος προσπάθησε ακομη και να μας παραπλανήσει αναφέροντας ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΔΕΥΑ αποφάσισε να περιμένει με τη σειρά της το νομοσχέδιο για να αντιδρασει.

Την απάντηση την πήρε από τον Πρόεδρο του σωματείου  που αναφέρθηκε στην  ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με την οποία ζητα από τα μέλη της,  μεχρι την κατατεθεί το νομοσχεδιο, να  συνεχίσουν κατά τόπους να ενημερώνουν τους πολίτες, να απαιτούν από τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ και τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν ψήφισμα ενάντια στη «μεταρρύθμιση» με όποιο πρόσφορο τρόπο επιλέξει το κάθε σωματείο.

Είναι πια ολοφάνερο ότι οι δύο παρατάξεις  τραβανε τον ιδιο δρομο της πολιτικης υποταγης.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στις πλάτες του Σερραϊκού λαου που θα πει το νερό νεράκι για να κερδίζουν οι λίγοι.

Δε θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν το βρώμικο έργο τους.

Θα επαναφέρουμε το ψήφισμα.

giorgos kadis varvara mitliaga

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει χέρι στο νερο για να αυγατιζουν τα κέρδη των μεγάλων εργολάβων.

Θα μας βρουν μπροστά τους. Δε θα τους αφήσουμε να  τσακίσουν άλλο τις ζωές μας!

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Κώστας Τσιάρας: Θα εφαρμοσθεί το σχέδιο δράσης για εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Η Γιορτή του Σινεμά επιστρέφει στις 31 Οκτωβρίου με 2€ είσοδο σε όλα τα σινεμά