Με δωρεά του ομογενή Σκοπηνού Εμμανουήλ-Ευστάθιου Σαββόπουλου (Emanuel Efstathios Savas, E.S.(Steve) Savas), δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Σκοπού μια νέα βιβλιοθήκη, όπου το πρωί της Τρίτης έγιναν τα εγκαίνια της.

maria papadimitriou xrisa palazi


Επιλέχθηκε νέος χώρος, στο ισόγειο του κτηρίου, διαμορφώθηκε, εξοπλίσθηκε κατάλληλα και εμπλουτίσθηκε με νέα βιβλία.


Η διαχείριση της δωρεάς έγινε από τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου, με τη συνεργασία της Διεύθυνσής του και την γενική εποπτεία του καθηγητή Αριστοτέλη Νανιόπουλου.


Σημειωτέο ότι ο πατέρας του Ιωάννης Σαββόπουλος επίσης πραγματοποίησε σημαντική δωρεά στο Δημοτικό Σχολείο, το 1966 και ανακηρύχθηκε «ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ» του.
Ο E.S.Savas ήταν «Προεδρικός» Καθηγητής (PresidentialProfessor), στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και θεωρείται ο πατέρας της θεωρίας των Συνεργασιών Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).


Υπήρξε αντιδήμαρχος στην Νέα Υόρκη και υφυπουργός στην κυβέρνηση Ρόναλντ Ρέηγκαν, μετά από επιλογή, χωρίς συμμετοχή στις εκλογές. Αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του, το Ίδρυμα Reasonστις Η.Π.Α. δίνει, κάθε χρόνο το βραβείο “E.S.Savas”, σε όσους προωθούν τα Σ.Δ.Ι.Τ..

neos skopos


Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο ιερέας του Νέου Σκοπού, πατέρας Βασίλειος, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, κ. Δ. Νότας, οι αντιδήμαρχοι, Ελ. Πατρίκη, Αν. Βακιρτζής, Ευγ. Καραμπατζάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου του Σικάγου “Νέος Σκοπός -ΕΛΠΙΣ”, κ. Ευδ.Τολιόπουλος και η γραμματέας, κ. Μ. Βαξεβάνη, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος κυριών και δεσποινίδων Νέου Σκοπού η “Ανθούσα”, κ. ΔουκαίνηΧηνοπούλου -Ζαπριάνου και μέλη του Δ. Σ, ο πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου Νέου Σκοπού, κ Νίκος Τζιμητρόπουλος και μέλη του Δ.Σ, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, γονείς και φίλοι του σχολείου


Ο Νέος Σκοπός προσφέρει ένα εξαίρετο, ασφαλές, μαθησιακό περιβάλλον όπου λειτουργούν, με την εποπτεία του Δήμου Εμμανουήλ Παππά: Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.


Στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, που ανήκει στο Σύλλογο ΟΡΦΕΑΣ υπάρχει πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ λειτουργεί, αρκετά χρόνια τώρα και η ομάδα «ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΙ» για παιδιά κύρια προσχολικής αλλά και Σχολικής, Γυμνασιακής ηλικίας, με την εθελοντική εργασία Νηπιαγωγών.


Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού και ιδιαίτερα ο ΟΡΦΕΑΣ, προσφέρουν διάφορες διεξόδους ενασχόλησης-εκπαίδευσης στα παιδιά και στους εφήβους όπως: εκμάθηση μουσικής και μουσικών οργάνων, ζωγραφικής, μπάσκετ, στίβου, παραδοσιακών χορών, κλπ., όλα σε υψηλό επίπεδο, από καταξιωμένους δασκάλους.


Η τοπική κοινωνία συμμετέχει ενεργά, με δράσεις εθελοντισμού, συνεπικουρούμενη από την ισχυρή ομογένεια των Σκοπηνών, κύρια των Η.Π.Α., ώστε να διαμορφώνεται στον Νέο Σκοπό ένα αξιοβίωτο μαθησιακό περιβάλλον, ελκυστικό για τα παιδιά, τους νέους, τους κατοίκους αλλά και για όσους θα ήθελαν να εγκατασταθούν στον Νέο Σκοπό.

papadopoulou kiriaki miligka


Η ευγενική χειρονομία του καθηγητή E.S.Savas, είναι βέβαιο ότι θα βρει συνεχιστές, από την παλαιά και τη νέα Διασπορά του Σκοπού, επιβεβαιώνοντας μια ριζωμένη παράδοση.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιώργου Τσουμαρίδη – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

200 επισκέπτες καθημερινά στο περίπτερο του Δήμου Σιντικής – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Το Νοέμβριο 2024 οι εκλογές στο Επιμελητήριο Σερρών – Υποψήφιος πρόεδρος ο Θανάσης Μαλλιαράς – Νέα Σέρρες – Εβδομαδιαία Εφημερίδα του Νομού Σερρών (neaserres.gr)