Εκτός βέβαια από την λειψυδρία η κυβέρνηση και το υπουργείο θα πρέπει μέσα σε τρεις µήνες να έχει θεωρητικά να έχει ολοκληρώσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ώστε από το 2025 να κατευθύνονται οι επιδοτήσεις µε δικαιότερο τρόπο προς τους κτηνοτρόφους.
Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη µε πρόστιμα ύψους 450 εκατ. ευρώ τα οποία και θα σβηστούν από τις κοινοτικές ενισχύσεις των παραγωγών.
Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης αποτελεί κοινοτική υποχρέωση από το 2015, ενώ στο διάστημα αυτών των χρόνων µόνο οι περιφέρειες Ηπείρου και ∆υτικής Μακεδονίας είχαν προχωρήσει τη διαδικασία, η οποία όµως διεκόπη λόγω ενστάσεων.
Για αυτό άλλωστε προβλέπετε να αλλάξει το πλαίσιο, έτσι ώστε να είναι νόμιμη η διαδικασία
Διαδικασία που πρόκρινε ο προηγούμενος υπουργός με τα γνωστά …αποτελέσματα!
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πριν 3 μήνες τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση και τη µετάβαση (TCTF) για να επιτρέψει στα κράτη-µέλη να συνεχίσουν να παρέχουν ενισχύσεις έως και 250.000 ευρώ έως τα τέλη ∆εκεµβρίου 2024 σε αγρότες που πλήττονται από επίµονες διαταραχές της αγοράς.
Είχε προηγηθεί η σχετική έγκριση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου στις 17-18 Απριλίου 2024 και η Γερµανία, εξ ονόµατος 16 κρατών µελών, ενηµέρωσε στην σύνοδο του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας τον Απρίλιο του 2024 ότι επεδίωκε αύξηση των ποσών ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας για τους γεωργούς από συνολικά 20.000 ευρώ για τρία χρόνια σε ποσό 50.000 ευρώ.
Αυτό θα γίνει το σχετικό ανώτατο όριο µόλις λήξει η παρέκκλιση TCTF στο τέλος του έτους.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε παράλληλα µε την υιοθέτηση της τροπολογίας TCTF ότι θα δροµολογήσει αναθεώρηση του Kανονισµού για τα γεωργικά ήσσονος σηµασίας.
Αυτές οι αποφάσεις εστιάζουν στο πόση πρόσθετη βοήθεια λαµβάνουν οι γεωργοί από τα κράτη µέλη επιπλέον των κεφαλαίων µέσω της ΚΑΠ.