Η 24η Ιουλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ως η ημέρα της Δημοκρατίας. Είναι η ημέρα που ακριβώς 50 χρόνια πριν από σήμερα, 24 Ιουλίου 1974, η Δημοκρατία επέστρεφε στην Ελλάδα, ύστερα από 7 χρόνια και 3 μήνες στρατιωτικής δικτατορίας, βίας και διωγμών.
Μία ημέρα νωρίτερα, μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, η δικτατορία Ιωαννίδη, υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είχε παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς. Ο διορισμένος από την απελθούσα δικτατορία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης συγκαλεί σύσκεψη με τη συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών προσώπων που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο προδικτατορικά.
Οι διαβουλεύσεις διήρκησαν ως τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου.
Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 24ης Ιουλίου:
«Εγνώσθη ότι κατά την διάρκειαν της συσκέψεως, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος ανεκοίνωσε προς τους πολιτικούς ηγέτας, ότι αι Ένοπλοι Δυνάμεις της χώρας θα παραμείνουν εις τα στρατιωτικά των έργα και δεν προτίθενται να αναμιχθούν εις το έργον της Κυβερνήσεως» .
Ομόφωνα οι πολιτικοί αποφάσισαν ότι ο ιδανικότερος να αναλάβει την πρωθυπουργία μιας δημοκρατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Επιστροφή Καραμανλή
«Η πρώτη εξάλλου πληροφορία περί επανόδου εις την Ελλάδα του κ. Καραμανλή μετεδόθη με το ακόλουθον τηλεγράφημα του Ασσόσιεϊτεντ Πρες από το Παρίσι:
“Ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, Πρόεδρος της Ελλάδος, προσεκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργόν κ. Κωνσταντίνον Καραμανλήν όπως τερματίση την εξορίαν του εις Παριστίους και επανέλθη εις την Ελλάδα, προσεκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργόν κ. Κωνσταντίνον Καραμανλήν όπως τερματίση την εξορίαν του εις Παρισίους και επανέλθη εις την Ελλάδα ως πρωθυπουργός, ανεκοίνωσε την Τρίτην το γραφείον του κ. Καραμανλή.
»Το γραφείον του κ. Καραμανλή είπεν ότι ούτος θα ηγηθή κυβερνήσεως εθνικής ενότητος. Ο απαντών εις το τηλέφωνον του κ. Καραμανλή είπεν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη αναχωρήσει από το διαμέρισμά, του, επιστρέφων εις Αθήνας. Είπεν ότι δεν γνωρίζει λεπτομερείας της πτήσεως».
Το αεροπλάνο
«Το Γαλλικόν Πρακτορείον μετέδιδε τα εξής:
“Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εσταίν έθεσεν αεροσκάφος εις την διάθεσιν του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, ίνα δυνηθή ούτος να μεταβή εις Αθήνας, ανεφέρετο απόψε εις Παρισίους, εκ του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος. Εκ της αυτή πηγής διηυκρινίζετο, ότι ο αρχηγός του γαλλικού κρατούς ετηλεφώνησεν εις τον κ. Καραμανλήν διά να του ευχηθή καλήν τύχην και να του εκφράση την υποστήρικίν του.
»Ο κ. Καραμανλής, από της ιδικής του πλευράς, απέστειλεν ευχαριστήριον μήνυμα εις τον πρόεδρον της Γαλλικής Δημοκρατίας:
“Επιστρέφων εις την πατρίδα μου – γράφει ο κ. Καραμανλής εις το μήνυμά του – όπου εκλήθην διά να προσφέρω τας υπηρεσίας μου, δεν θέλω να εγκαταλείψω το γαλλικόν έδαφος χωρίς εκφράσω εις την υμητέραν εξοχότητα και δι’ υμών εις ολόκληρον τον γαλλικόν λαόν την βαθείαν ευγνωμοσύνην μου, δια την φιλοξενίαν ήτις μου προσεφέρθη κατά την μακράν μου παραμονήν μου εις την ωραίαν χώραν σας”.
(…)
»Προ της αναχωρήσεώς του εκ του αεροδρομίου του Λε Μπουρζέ, (…) ο κ. Καραμανλής εδήλωσε προς τους δημοσιογράφους:“Θα επανάλαβω τας λέξεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τρούμαν, όταν του ανεκοινώθη ο θάνατος του Προέδρου Ρούζβελτ: Προσεύχεσθε δι’ εμέ”».
Πηγή: in.gr